Orders placed before 16:00 shipped the same day
Physical store in Amsterdam
Easy returns and exchange, also in store.
Orders placed before 16:00 shipped the same day
Physical store in Amsterdam
Easy returns and exchange, also in store.

By Matthijs, 21 november 2019

A visit to The Capita Mothership

“This is where the magic happens” – The Mothership

 

De Capita fabriek in Oostenrijk is de meest geavanceerde snowboard fabriek ter wereld, je kan je wel voorstellen dat wij ook zeer enthousiast waren toen we het belletje kregen met de uitnodiging om naar Villach in Oostenrijk af te reizen om eens van dichtbij te kijken hoe de Capita snowboards gemaakt worden en wat daar allemaal bij komt kijken.

Een paar weken later was het dan zover, ’s ochtends om 4 uur stapten wij de auto in om in 13 uur naar Villach te rijden. We moesten ons om 17u in het hotel melden voor een welkomstdrankje en die wilde wij natuurlijk niet missen.

   

Eenmaal aangekomen na een 13 uur durende rit over der Autobahn en talloze Dallmayr’s verder waren we aangekomen bij het hotel en het welkomstdrankje smaakte echt heerlijk. Na een classic Oostenrijks diner (heerlijke wienerschnitzel met een pilsje) doken we ons bed in want de volgende ochtend werden wij om 9 uur ‘s ochtends op The Mothership verwacht.

De volgende ochtend reden we na het ontbijt direct naar de Capita fabriek, het was nog een half uurtje rijden vanaf het hotel naar de fabriek en zodra we de auto instapte begon het als een gek te sneeuwen. De sneeuwvlokken waren zo groot als vuisten en als je eenmaal in Oostenrijk bent en het gaat sneeuwen dan wil je nog maar een ding… Maar eerst moesten we naar de fabriek.

   

Daar stonden we dan, stipt op tijd 9 uur werden we naar de war room begeleid waar het programma van de dag werd doorgenomen. De groep werd opgesplitst in twee groepen en wij waren als eerst aan de beurt om met de CEO van de fabriek een rondleiding een rondleiding te volgen door The Mothership.

Als eerst gingen we kijken hoe de fabriek zijn energie opwekte, The Mothership is namelijk een volledig duurzame en Co2 neutrale fabriek. Ze wekken zelf energie op door water van de naastliggende rivier te lenen en die in een gesloten systeem om een natrium tank te leiden waardoor er warmte van de rivier gepakt word en in energie word omgezet. Dit levert genoeg energie om de hele fabriek op te laten draaien en omdat het water uit de rivier in een gesloten systeem zit is er geen vervuiling.

   

Erg interessant maar wij wilde nu wel zien hoe die snowboards nou gemaakt werden en wat daar allemaal bij komt kijken. We begonnen in het magazijn waar alle snowboards van 2020/2021 al stonden, hier mochten we helaas geen foto’s van maken maar we kunnen je wel vertellen dat het er allemaal weer top uitziet met name de Springbreak collectie

We liepen het hele proces van het maken van een snowboard door, als eerst worden alle rauwe materialen verwerkt tot de benodigde lagen. Een snowboard is als het ware een soort lasagne met allerlei verschillende ingrediënten, deze ingrediënten bepalen grotendeels hoe een snowboard zich gedraagt onder je voeten.

      

Als eerste gingen we kijken bij de maken van de kern van het snowboard, deze is bij “echte” snowboards altijd van hout en is de basis van een snowboards. De eerste verschillen qua shape zijn hier al te zien en bij de verschillende boards worden inkepingen ingevreesd voor carbon, bamboe en allerlei andere inserts die weer zorgen voor specifieke rijeigenschappen.

Naast de kern zijn de topsheet en de base erg belangrijk, je wil tenslotte wel een mooie plank onder je voeten hebben. Bij Capita maken ze gebruik van de nieuwste technieken als het gaat om het printen van designs op een snowboard. Doormiddel van sublimatie word er een geprint design in de base gespoten en dus als het ware in het materiaal word geprint. Erg ingewikkeld allemaal maar het komt er op neer dat dit een duurzame manier is van het printen van de base van een snowboard waarbij het design ook nog eens nooit van de onderkant af zal slijten.

   

Nu komt dan het moment dat alle lagen bij elkaar komen en het snowboard word samengesteld, we lopen een grote hal binnen waar een serie grote machines staat en een aantal Oostenrijkse professionele snowboard-bouwers. We mogen kijken bij een dame die op dit moment een Capita Super DOA aan het samenstellen is. Bizar is het om te zien hoeveel handwerk er zit in het maken van een snowboard, alle lagen worden nauwkeurig met de hand op zijn plek gelegd voordat het snowboard in een grote pers gaat wij hij onder hoge druk en temperatuur tot zijn ultieme vorm word samengeperst.

      

Vervolgens gaan de snowboards door een extreem lange machine waar alle puntjes op de i worden gezet. Hier worden de laatste resten er af gesneden en geveild, krijgen de boards een mooie stone-grind zodat ze lekker snel zijn op de sneeuw en worden de laatste stickers en toevoegingen op de snowboards geplakt.

   

De Capita snowboards zijn de meest milieu vriendelijke snowboards ter wereld en de boards die in The Mothership worden geproduceerd zijn ware kunstwerken gemaakt door echte vakmensen.

Nu is onze trip nog niet voorbij, we krijgen een laatste preview van de 2020 collectie en stappen de auto in richting Kaprun om even wat snowboards te testen.

Sinds onze aankomst in Oostenrijk is het niet gestopt met sneeuwen en we kunnen dan ook niet langer meer wachten to we eindelijk wat bochten kunnen draaien.

Aankomst bij de Kitzsteinhorn, half 9 ’s ochtends. Gletcher dicht wegens lawine gevaar, teveel sneeuw. Een vrouwtje bij de kassa gaf ons een tip dat er wellicht een lift open is bij Kitzbuhel dus wij stappen direct weer in de auto.

   

 

Na ongeveer een uurtje rijden komen we aan in het paradijs, de liften draaien en er licht een bak sneeuw waar je alleen maar van kan dromen. De rest is met weinig woorden te omschrijven, we hebben de hele dag alle treeruns die we konden vinden gereden en de dal-afdaling lag er zelfs goed bij. De eerste dag van het seizoen zit er weer op en ik kan me weinig dagen herinneren dat het in deze tijd van het jaar zo goed was.

        

Tevreden drinken we een welverdiend afsluit pilsje en duiken ons bed in om ons voor te bereiden op een dag vol Dallmayr’s, Autobahn snacks en een klein beetje file hier en daar.

houdoe!

 

 

 

Leave a comment

Comment form Text

* Required fields